JuRen avajaisseminaari käsitteli asiantuntijatiedon merkitystä koronakriisin hallinnassa

Pandemiaa ja kriisejä tutkivat hankkeet WELGO ja JuRe järjestivät Tiedekulmassa 13.6.2022 seminaarin, jossa käsiteltiin koronakriisin hallintaa asiantuntijuuden, lainsäädännön ja demokratian näkökulmista. Tilaisuus oli samalla JuRen avajaisseminaari. Aamupäivällä tutkijat ja sidosryhmät paneutuivat hankkeiden tutkimukseen ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen teemakeskusteluissa. Iltapäivä piti sisällään paneelikeskustelun asiantuntijatiedosta ja asiantuntijoiden vallasta.

Paneelin aluksi kuultiin Helsingin yliopiston tutkijoiden Jenni Karimäen ja Johanna Vuorelman alustukset 1980-luvun aids-kriisistä ja korona-ajan auktoriteeteista. Karimäki valotti terveyskriisien historiallista perspektiiviä ja pohti vastuunjakoa aids-kriisin hallinnassa sekä silloisen lääkintöhallituksen roolia. Vuorelma puolestaan kertoi siitä, millaista kamppailua Suomessa on käyty auktoriteettiasemasta koronakriisin aikana.

Alustusten jälkeen Karimäki ja Vuorelma keskustelivat Ylioppilaslehden Tuija Siltamäen juontamassa paneelissa Helsingin Sanomien Marko Junkkarin ja sosiaali- ja terveysministeriön Liisa-Maria Voipio-Pulkin kanssa asiantuntijoiden asemasta koronakriisissä. Paneelissa pohdittiin esimerkiksi siitä, miten poliitikot ovat käyttäneet asiantuntijoita päätöstensä tukena: usein valikoivasti, kun se on sopinut heidän omaan agendaansa.

Tutustu myös Janne Salmisen kirjoitukseen Lainsäädännön merkitys terveyskriisien hallinnassa, joka pohjaa samannimiseen esitelmään seminaarin teemakeskusteluosiossa.


Kuva: Tilda Hopia