PANDEMICS-ohjelman loppuseminaari | Miten seuraava terveyskriisi tullaan hallitsemaan Suomessa?
Aika: 4.11.2024 klo 10.00–15.00
Paikka: Tiedekulma, Helsingin yliopisto (Yliopistonkatu 4)
Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman (Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena, 2021–2024) monitieteisen tutkimuksen tavoitteena on ollut vahvistaa suomalaisen yhteiskunnan kriisien parempaa ennakointia, ennaltaehkäisyä ja hallintaa sekä kriiseistä palautumista. Ohjelman keskeisenä tutkimuskohteena on ollut koronapandemiakriisi. Pandemia-ajan tarkastelu yhteiskunnallisena kriisinä ja siitä kumpuavat kriisinhallinnan opit ja tutkimusperustaiset ratkaisut tarjoavat mahdollisuuden soveltaa opittua erilaisten kriisien parempaan ennakointiin, hallintaan ja kriiseistä palautumiseen. Loppuseminaarissa käsitellään ohjelman Koronapandemian opit: Kohti parempaa kriiseihin varautumista ja kriisinhallintaa -julkaisun teemoja. Tilaisuuden juontaa toimittaja Jari Hanska. (Aamupäivällä klo 10–12 on sidosryhmille suunnattu kutsutilaisuus.)
12.00-13.00 Lounas ilmoittautuneille
13.00–13.10 Alkusanat ja white paperin julkaisu
13.10–15.00 Paneelikeskustelut (Stage)
13.10–14.05 Miten kriisit muokkaavat demokratiaa, hallinnon toimivuutta ja päätöksentekotapoja?
Koronapandemia oli syvällinen haaste demokratioille. Myös Suomessa pandemia-aika heikensi päätöksenteon avoimuutta ja kavensi väestön mahdollisuuksia osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Paneelissa keskustellaan siitä, miten hallinnon avoimuus ja kansalaisen osallistuminen turvataan tulevissa kriisitilanteissa sekä miten demokraattisia instituutioita tulisi kehittää luottamuksen vahvistamiseksi. Paneelikeskustelun alustaa professori Johanna Rainio-Niemi (Helsingin yliopisto, JuRe-hanke) ja professori Harri Jalonen (Vaasan yliopisto, WELGO-hanke)
Panelistit: demokratia- ja julkisoikeusosaston osastopäällikkö Johanna Suurpää (oikeusministeriö), strategianosaston neuvotteleva virkamies Jouni Varanka (valtioneuvoston kanslia), professori Henri Vogt (Turun yliopisto, JuRe-hanke) ja yliopistotutkija Johanna Vuorelma (Helsingin yliopisto, WELGO-hanke).
14.05–15.00 Miten seuraava terveyskriisi tullaan hallitsemaan Suomessa?
2000-luvun suurimman terveyskriisin, koronapandemian, yhteiskunnalliset vaikutukset ovat olleet merkittäviä. Siinä nivoutui yhteen lukuisia erilaisia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia, jotka yhdessä vaikuttavat yhteiskuntaamme laajamittaisesti ja pitkäkestoisesti. Pandemiasta saimme paljon oppeja, joiden pohjalta voimme kehittää kriisien hallintaa Suomessa. Tilaisuuden toisessa paneelissa keskustellaan siitä, miten seuraava terveyskriisi hallitaan niin, että sen vahingot eri yhteiskunnan sektoreilla olisivat mahdollisimman pienet. Paneelikeskustelun alustaa johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen (THL, WELGO-hanke) ja tutkimusryhmän johtaja Emilia Rönkkö (Oulun yliopisto, RECIPE-hanke)
Panelistit: pääjohtaja Mika Salminen (THL), strategiajohtaja Pasi Pohjola (Sosiaali- ja terveysministeriö), yksikön päällikkö Laura Francke (OPH), tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa (Helsingin yliopisto, WELGO-hanke) ja professori Marja-Kristiina Lerkkanen (Jyväskylän yliopisto, EduRESCUE-hanke)
Seuraa tilaisuutta verkossa: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?eventId=313480356
Tutustu julkaisuun: Koronapandemian opit: Kohti parempaa kriiseihin varautumista ja kriisinhallintaa (pdf)
Kuva: mammuth/iStock