Neljä podcastia koronapandemian vaikutuksista eri väestöryhmiin
JuRen podcastsarja käsittelee koronapandemian vaikutuksia eri väestöryhmiin ja heidän oikeuksiinsa. Sarjan neljässä jaksossa vieraina on tutkijoiden lisäksi ja muita asiantuntijoita. Podcastit on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston Sote-akatemian ja strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman kanssa.
Sarjan ensimmäinen podcast käsittelee korona-ajan rajoitustoimia vanhusten hoivakodeissa. Pohdittavana on, millaisia vaikutuksia rajoituksilla oli vanhusten hyvinvoinnille, miten vanhusten oikeusturva toteutui ja mitä voimme oppia korona-ajan kokemuksista. Aiheesta keskustelevat vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo ja Turun yliopiston väitöskirjatutkija Johanna Hautakorpi.
Toisen podcastin teemana on lapsen oikeus terveyteen pandemia-aikana. Jakso käsittelee koronarajoitusten vaikutuksia lapsiin ja nuoriin sekä lasten oikeuksien toteutumiseen. Podcastissa keskustelevat professori Suvianna Hakalehto Itä-Suomen yliopistosta, juristi Merike Helander lapsiasiavaltuutetun toimistosta ja väitöskirjatutkija Petra Järvinen Tampereen yliopistosta.
Kolmannessa podcastissa asiantuntijat pohtivat koronapandemian vaikutuksia haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin. Keskustelussa keskitytään siihen näkymään, joka pandemia-ajasta on laillisuusvalvonnassa ja tutkimuksessa tullut esiin. Keskustelemassa ovat eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin, Itlan ohjelmajohtaja Marjo Kurki ja Turun yliopiston professori Janne Salminen.
Neljäs podcast käsittelee sitä, millaisia vaikutuksia koronapandemialla oli perusoikeuksien ja yhdenvertaisuuden toteutumiseen ja miten yhdenvertaisuutta voidaan vahvistaa tulevissa kriisitilanteissa. Keskustelijoina ovat yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman, Tampereen yliopiston apulaisprofessori Anu Mutanen ja Turun yliopiston projektitutkija Virve Valtonen.
Kuva: Jonathan Farber/Unsplash