Tulokset
Hankkeessa tuotettiin tietoa ja ymmärrystä siitä, miten kriisinhallinnan demokraattiset instituutiot toimivat koronakriisissä. Hanke keskittyi erityisesti pandemia-ajan perusoikeusrajoituksiin, kriisilainsäädäntöön ja viranomaisten toimivaltasuhteisiin sekä päätöksenteon avoimuuteen ja kansalaisten osallistumismahdollisuuksiin. Tarkastelua syvensi vertaileva näkökulma Euroopan maiden koronatoimiin ja politiikkoihin sekä historiallinen näkökulma kriisinhallinnan ja poikkeustilalainsäädännön kehittymiseen Suomessa. Hankkeen tuloksista voidaan oppia uusien pandemioiden ja muiden vakavien kriisitilanteiden varalle.
Hankkeen tulokset tuovat esiin, että pandemia-aikainen kriisinhallinta ja varautuminen osoittautuivat eurooppalaisessa vertailussa toimiviksi ja instituutiot kestäviksi. Kriisi kuitenkin vaikutti paikoin heikentävästi päätöksenteon avoimuuteen ja laadukkaaseen päätöksentekoprosessiin myös Suomessa. Pandemia-aikana tarve nopeaan ja keskitettyyn toimintaan haastoi eri toimijoiden osallistumista päätöksenteon valmisteluun ja tietoperustan muodostamiseen. Tutkimuksen perusteella Suomen nykyinen kriisilainsäädäntö on monin paikoin raskas ja tulkinnanvarainen, mikä vaikeutti viranomaisten toimintaa ja koordinointia pandemian aikana.
Tulosten perusteella on tarpeen parantaa demokraattisten instituutioiden kriisivalmiutta ja selkeyttää niiden välisiä toimivaltasuhteita. Lisäksi tulee panostaa Suomen kriisilainsäädännön ja lainvalmistelun kehittämiseen. Myös kansalaisten osallistumismahdollisuudet tulee turvata nykyistä paremmin kriisipäätöksenteon avoimuuden takaamiseksi. Jatkossa tulee kiinnittää erityistä huomiota heikoimmassa asemassa olevien ryhmiin, erityisesti laitoksissa asuviin, ja huolehtia heidän oikeuksiensa toteutumisesta mahdollisissa tulevissa kriisitilanteissa.
Lue lisää hankkeen tuloksista tästä uutisesta
Tutustu tutkimustietoon
Hankkeessa tuotettiin lukuisia tutkimusartikkeleja ja muita julkaisuja. Täältä löydät tietoa JuRen tutkimusjulkaisuista.
Tietoa päätöksenteon tueksi
Hankkeessa tehtiin politiikkasuosituksia sisältäviä käytännönläheisiä tietokoosteita ja raportteja. Tutustu niihin alla.
JuRe-tutkimushankkeen ratkaisukortti (2024): Yhteiskunnan kriisivalmius edellyttää lainsäädännön uudistustyötä ja selkeitä toimivaltasuhteita.
JuRe-tutkimushankkeen politiikkasuositus (2024): Päätöksenteon avoimuus ja kuulemismekanismit Suomessa: Huomioita nykytilasta, oppeja kriiseistä ja suosituksia kehittämiseen.
JuRe-tutkimushankkeen tietokooste (2023) Perusoikeuksien rajoittaminen pandemiassa – tarkastelussa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt. JuRe tietokooste 1/2023. Turun yliopiston julkaisuja.
Pandemics-ohjelman julkaisu (2024): Koronapandemian opit: Kohti parempaa kriiseihin varautumista ja kriisinhallintaa
Pandemics-ohjelman julkaisu (2023): Koronapandemian opit tuleviin kriiseihin varautumiseen ja kriisien hallintaan
Pandemics-ohjelman ratkaisukortti (2023): Yhteiskunnan kriisinkestävyys edellyttää varautumista ja vakaita yhteiskunnallisia rakenteita
Muita hankkeen tuotoksia
JuRen podcastsarja käsittelee koronapandemian vaikutuksia eri väestöryhmiin ja heidän oikeuksiinsa. Sarjan neljässä jaksossa vieraina on tutkijoiden lisäksi laillisuusvalvojia, erityisvaltuutettuja ja muita asiantuntijoita. Podcastit on tuotettu yhteistyössä Turun yliopiston Sote-akatemian ja strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman kanssa.
JuRe järjesti yhteistyössä strategisen tutkimuksen hankkeiden kanssa useita eri keskustelutilaisuuksia. Voit tutustua tilaisuuksien tallenteisiin alla.
Miten seuraava terveyskriisi tullaan hallitsemaan Suomessa? Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman päätösseminaari 4.11.2024. Lue lisää tilaisuudesta.
Kriisinkestävä Suomi – mitä voimme oppia koronapandemiasta? Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman ja Suomen Akatemian RESILIENCE-ohjelman tilaisuus 2.10.2023. Lue lisää tilaisuudesta.
Onko kriisi väistämättä myös demokratian kriisi? Strategisen tutkimuksen ohjelmien yhteinen Demokratiakorjaamo-tapahtuma 29.5.2023. Lue lisää tilaisuudesta.
Onko koronakriisi ohi ja kuinka rakennamme kriisinkestävämmän yhteiskunnan? Strategisen tutkimuksen PANDEMICS-ohjelman tilaisuus 11.10.2022. Lue lisää tilaisuudesta.